Terima Kasih Semua !

Monday 8 April 2013

Char Koay Teow "Telur Ayam Dibasuh"




sedappp wehhh,,, tq pd kwn aku yg bawak p mkn nih rtue,, hehee ^_^ 
tq gak sbb blanja aku mkn skali,,,
nyum nyum nyum,,,,,,

Bawah ni aku bagi resepi cmne nak masak Char Koay Teow k!
selamat mencuba!! ^__^

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 2 sudu minyak masak
  • 2 ekor udang
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 120gm kuey teow
  • sejemput tauge dan kuchai
  • 10 ekor isi kerang
  • 60ml kicap (apa2 jenis pun x kesah)
  • 1 biji telur ayam (pastikan dah basuh!)

Cara2!
  1. ok mula2 masukkan minyak dengan udang dalam kuali (kuali tebal tau biasanya warna hitam).
  2. masak udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili kisar tadi tu.
  3. Masak cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
  4. Kemudian masukkan kicap dan juga telur ayam (yg dah dibasuh k). Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
  5. Tutup api kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (jgn lama2) kemudian angkat sebelum kicap tu kering.
  6. Sedia untuk dimakan!

Cuba jgn x cuba!! ^__^
Perut Biar Nampak 3D
xoxo!!


4 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...